altΚι όμως! Ανακυκλώνονται ακόμα και τα μπάζα. Και θα σκεφτείτε δικαίως: Τότε γιατί τόσοι και τόσοι ασυνείδητοι εξακολουθούν να ρυπαίνουν μ’ αυτόν τον εξαιρετικά αντιαισθητικό αλλά και επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο; Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Τα πιστοποιημένα εργοστάσια επεξεργασίας είναι λίγα και διασκορπισμένα, η παραγωγή μπάζων εξαιρετικά μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να απορροφηθεί από τις μονάδες επεξεργασία κι έτσι οι

απερίσκεπτοι το βρίσκουν πιο βολικό να ξεφορτωθούν τα μπάζα τους στη πλησιέστερη ρεματιά. Μόνο ελαφρυντικό: ή έλλειψη πληροφόρησης.

 

 

 

Με την ανακύκλωση υλικών κατασκευών και κατεδαφίσεων επαναχρησιμοποιούνται «άχρηστα» υλικά και το περιβάλλον προστατεύεται τριπλά.
•    Αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη ρύπανση της επιφάνειας, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα
•    Αποφεύγεται η άσκοπη επιβάρυνση των ΧΥΤΑ
•    Εξοικονομούνται  πόροι
•    Αποφεύγεται τη αλλοίωση του φυσικού τοπίου με την δημιουργία νταμαριών.

Από τα μπάζα παράγονται αδρανή υλικά όπως άμμος, αμμοχάλικο, 3Α και σκύρα (χαλίκια) τα οποία έχουν χαμηλό κόστος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, επίστρωση δρόμων, πληρώσεις κενών χώρων, ως υποκατάστατα αμμώδων στρώσεων στα έργα οδοποιίας, οικοδομικά έργα και για ανάλογες χωματουργικές χρήσεις ακριβώς όπως και τα πρωτογενή.

Ο ενδεικνυόμενος τρόπος συλλογής τους, για μικρές ποσότητες και ποσότητες που συλλέγονται σταδιακά είναι η τοποθέτηση των γνωστών ειδικών κάδων τύπου σκάφης (skip) χωρητικότητας 7-8 μ3 και η αποκομιδή τους με ειδικά οχήματα τύπου skip-loader.

Για μεγάλα έργα και μεγάλες ποσότητες, ενδεικνυόμενος τρόπος αποκομιδής είναι με ανατρεπόμενα τετραξονικά φορτηγά τα οποία φορτώνονται στον τόπο του έργου με μηχάνημα έργου (φορτωτή).

Τα οικοδομικά απορρίμματα (μπαζοαπορρίμματα) που συλλέγονται, καθαρίζονται, κοσκινίζονται, διαχωρίζονται και τεμαχίζονται. Έτσι, μετά την επεξεργασία ένα μεγάλο μπορεί να ανακτηθούν ως ανακυκλώσιμα υλικά χαρτί, νάιλον, αλουμίνιο, ξύλο, καλώδιο και κυρίως αδρανή υλικά.



ΠΗΓΗ: www.triaseco.gr