paxyΤης δρος ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΨΑΡΡΑ, κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου.
Τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα! Τα στατιστικά δεδομένα για την επικράτηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Γιατί, όμως ένας γονιός να ανησυχήσει αν το παιδί του είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο; Μην παραλείπετε την ετήσια παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού σας.

Read more ...

altΤι είναι φόβος, σε τι διαφέρει από τις φοβίες, τι είναι αγωνία, τι είναι άγχος και τι είναι η δικαιολογημένη ανησυχία; Σχετίζονται άραγε μεταξύ τους; Πως δημιουργούνταικαι πως μας επηρεάζουν; Υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να χρησιμοποιήσουμε επικοδομητικά τα αρνητικά συναισθήματα ώστε αντί για πρόβλημα και τρoχοπέδη να μετατραπούν σε ένα υγιές "σύστημα συναγερμού" που να μας ενεργοποιεί;

Read more ...

zaxΦαίνεται τελικά ότι η ζάχαρη μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, κάνοντας ευκολότερη τη διαδικασία, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.Επιστημονική ομάδα της Βιβλιοθήκης Cochrane επανεξέτασε 14 μελέτες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 1.500 βρέφη τα οποία είχαν υποβληθεί στο σύνηθες εμβολιαστικό πρόγραμμά τους ή σε αιμοληψία από την φτέρνα.

Read more ...

mesogiakiΗ μεσογειακή διατροφή φαίνεται να αποτελεί ένα κοινό «μυστικό» που συμβάλλει στην επίτευξη της μακροζωίας.

 

Όμως η ανεβάζει πραγματικά το προσδόκιμο επιβίωσης; Από μελέτες φαίνεται ότι η συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 6,8 χρόνια. Όσο πιο μεγάλη είναι μάλιστα η συμμόρφωση, τόσο περισσότερο μειώνεται και ο κίνδυνος θανάτου.

Read more ...

mesΗ μεσογειακή διατροφή χάρη στα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχει αποδεικνύεται ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία, εν αντιθέσει με το πρόχειρο φαγητό που βρίθει σε κορεσμένα λίπη, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Journal of Cardiology. Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Ανιλ Νιγκαμ διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου.

Read more ...

boulimiaΠρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η σχέση της διατροφής με τα συναισθήματα είναι αμφίδρομη. Η λήψη τροφής επιδρά στα επίπεδα ουσιών, όπως η σεροτονίνη και ενδορφίνες του οργανισμού, οι οποίες επηρεάζουν την ψυχική διάθεση. Αντίστοιχα, πολύ συχνά τα «μηνύματα» που ωθούν στην πρόσληψη τροφής, δεν σχετίζονται με την ικανοποίηση της βιολογικής πείνας, αλλά με την ανάγκη του ατόμου να διαχειριστεί τα συναισθήματα που βιώνει.

 

Read more ...

diatrofiΗ διαιτολόγος -διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη σας συμβουλεύει: Ο κινηματογράφος είναι ένας τόπος θυσίας των διαιτών αδυνατίσματος. Εκατομμύρια διαιτών αδυνατίσματος έχουν βρει άδοξο τέλος σε μία κινηματογραφική αίθουσα. Γιατί; Πολύ απλά γιατί τα snacks που προσφέρονται έχουν σκοπό να προσφέρουν τη μέγιστη απόλαυση και να είναι όσο το δυνατό πιο εθιστικά. για να τα προτιμήσουμε ή μάλλον να τα προτιμάμε ξανά και ξανά και να αφήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα στο ταμείο του σινεμά.

Read more ...

teridonaΤου Νικόλαου Κούβελα, επίκουρου καθηγητή Οδοντιατρικής. Μικρά κι μεγάλα ερωτηματικά και μύθοι, βρίσκουν απαντήσεις και φωτίζονται στο κατατοπιστικό άρθρο που ακολουθεί. Για παράδειγμα, γνωρίζετε άραγε ότι άν φάτε το γλυκάκι σας κατά τη διάρκεια του κύριου γεύματος, είναι καλύτερο για τα δόντια από το να το φάτε κάποια άλλη στιγμή ανάμεσα στα γεύματα;

Read more ...

neroΤο Νερό αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό στοιχείο της ζωής και του πολιτισμού μας. Εξασφαλίζει την συνέχεια πάνω στον πλανήτη μας από την αρχή της εμφάνισης ζωντανών οργανισμών. H έλλειψη ή αφθονία του, ιδιαίτερα στο παρελθόν εξύψωνε ή αποκαθήλωνε ολόκληρους πολιτισμούς. Το νερό απαντάται στις τρεις κοινές καταστάσεις της ύλης στη Γη: στερεή (στους πάγους, τους παγετώνες και το χιόνι), υγρή (στα ποτάμια, τις λίμνες, τις θάλασσες και τη βροχή) και αέρια (σε υδρατμούς και τα σύννεφα) ενώ η χημική του υπόσταση συντίθεται από ένα μόριο οξυγόνου και δύο μορίου υδρογόνου. (H2O)

Read more ...

ogkoiΝέα μελέτη αποδεικνύει ότι μεταλλαγμένα και ζιζανιοκτόνα ίσον καρκίνος. Αμφιλεγόμενη η στάση και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA). Καίγονται ένα -ένα τα χάρτινα επιχειρήματα των εταιρειών βιοτεχνολογίας.Ιδού λοιπόν: Ποντικοί που τρέφονταν για δύο χρόνια με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρίας Monsanto είτε έπιναν νερό με το ζιζανιοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρείας, παρουσίασαν όγκους και πολλαπλές βλάβες σε όργανα, σύμφωνα με μια γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες.

Read more ...