Ένα στα τρία σκουπίδια που πετάγονται στους δρόμους των ΗΠΑ είναι αποτσίγαρο και στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο. Όμως ακόμα Και τα αποτσίγαρα σκοτώνουν! Η γόπα του τσιγάρου δεν είναι βιοδιασπώμενη και μολύνει το περιβάλλον. Το τσιγάρο σκοτώνει, αυτό το γνωρίζει πια και ο φανατικότερος καπνιστής. Εκείνο που δεν έχουμε εμπεδώσει είναι πως και το αποτσίγαρο σκοτώνει.

Αντίθετα με μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, η γόπα του τσιγάρου δεν είναι βιοδιασπώμενη - και από τον δρόμο όπου πετάγεται πολλές φορές καταλήγει σε θάλασσες και ωκεανούς, όπου απελευθερώνονται τα τοξικά χημικά της.

Ένα στα τρία σκουπίδια που πετάγονται στους δρόμους των ΗΠΑ είναι αποτσίγαρο και το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και καπνιστές που αποφεύγουν να πετάξουν στον δρόμο άλλα απορρίμματα- πλαστικά μπουκάλια, περιτυλίγματα από τσίχλες κ.λπ.- ομολογούν ότι συχνά σβήνουν το τσιγάρο τους στο πεζοδρόμιο.

Η 43χρονη Αντρέα Σκοτ, για παράδειγμα, στέλεχος επιχείρησης στο Σικάγο, αναφέρει: «Λέω πάντα στα παιδιά μου ότι αν τα πιάσω να πετούν κάτω σκουπίδια θα βρουν μεγάλο μπελά». Τα αποτσίγαρα, όμως, αποτελούν για την ίδια εξαίρεση. «Μα δεν είναι βιοδιασπώμενα;» ρωτά η συνάδελφός, που της κάνει παρέα στο «διάλειμμα για τσιγάρο». Όχι. Τα αποτσίγαρα περιέχουν πλαστικά φίλτρα που περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους, για να φτάσουν σιγά σιγά στις θάλασσες όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζένιο και κάδμιο. Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Προστασία των Ωκεανών, το 28% των απορριμμάτων που ξεβράζονται σε ακτές παγκοσμίως είναι γόπες.

Στο στομάχι ψαριών. Συχνά μάλιστα οι γόπες καταλήγουν στο στομάχι ψαριών, φαλαινών, πουλιών, μολύνοντάς τα με επικίνδυνα χημικά και προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις τον θάνατό τους. Όπως λέει ο Τόμας Νοβότνι, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, πρόσφατα πειράματα έδειξαν πως ένα αποτσίγαρο εμπεριέχει δηλητηριώδεις ουσίες αρκετές για να σκοτώσει τους μισούς κυπρίνους σε ένα λίτρο νερόπρόκειται για ένα κλασικό εργαστηριακό τεστ για τοξίνεςμέσα σε 96 ώρες.

Οι καπνοβιομηχανίες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και υποστηρίζουν πως προσπαθούν να κάνουν το προϊόν τους πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Σύμφωνα μάλιστα με τον Φρανκ Λέστερ, εκπρόσωπο της Reynolds Αmerican Ιnc, της δεύτερης μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας των ΗΠΑ, η βιομηχανία θεωρεί το βιοδιασπώμενο τσιγάρο «ιερό δισκοπότηρο», προς το παρόν όμως οι έρευνες δείχνουν πως η γεύση των εναλλακτικών φίλτρων δεν αρέσει στους καταναλωτές.

Αλλά οι εταιρείες είναι εταιρείες, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Στις ΗΠΑ, δεκάδες δήμοι έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε παραλίες και παιδικές χαρές. Στο Σαν Φρανσίσκο, ο δήμαρχος Γκάβιν Νιούσαμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως σκοπεύει να κάνει ένα βήμα πιο πέρα και να διεκδικήσει επιπλέον φόρο 33 σεντ το πακέτο ώστε να καλυφθούν τα 11 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύει κάθε χρόνο η πόλη για να απομακρύνει από δρόμους, πάρκα και ακτές τα πεταμένα αποτσίγαρα. Οι καπνιστές, από την πλευρά τους, ζητούν από τους δήμους περισσότερα δοχεία κατάλληλα για αποτσίγαρα, τα οποία για παράδειγμα θα είναι γεμάτα άμμο.

Δοχεία απορριμμάτων. «Οι άνθρωποι που καπνίζουν χρησιμοποιούν το τσιγάρο ως αγχολυτικό», λέει η 34χρονη Άναλιν ΛαΤσίκα, εργαζόμενη στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΑΤ&Τ στο Σαν Φρανσίσκο. «Όταν το τελειώσεις, θέλεις απλώς να το πετάξεις».

Η ίδια ομολογεί πως από τα πέντε με δέκα τσιγάρα που καπνίζει ημερησίως, τουλάχιστον τα τρία καταλήγουν στον δρόμο. Υποστηρίζει πάντως πως θα άλλαζε συμπεριφορά αν ο δήμος τοποθετούσε τασάκια πάνω στα δοχεία απορριμμάτων. «Άλλωστε», λέει, «δεν είναι πολύ θηλυκό να σβήνεις κάτω το τσιγάρο με το πόδι».

 

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Της LΕSLΙΕ ΚΑUFΜΑΝ