Οι οικείες αφηγήσεις και τα εμβληματικά πολιτισμικά οπτικά ερεθίσματα προέρχονται από το παρελθόν και βρίσκονται παντού γύρω μας στην καθημερινή μας ζωή. Κατανοούμε το κάθε νέο ερέθισμα με βάση την υπάρχουσα εμπειρία και μνήμη μας. Έτσι, χτίζουμε συνεχώς σκέψη και δράση συνδέοντας το νέο με το παλιό σε μια αέναη, υποσυνείδητη και αυτόματη διαδικασία. Αυτές οι ‘καταγραφές’ εκπαιδεύουν το μυαλό μας στο να αναδημιουργήσει τις συνθήκες του παρελθόντος στο παρόν και να τις μεταφέρει στο μέλλον.

Read more ...

Κυριακάτικες Βόλτες στο παρελθόν και την ιστορία. Ανοιχτό βιωματικό εργαστήρι πολιτισμού. Κυκλαδίτικα ειδώλια, χρυσές προσωπίδες και κοσμήματα, κούροι και κόρες, κι ο θεός της θάλασσας, ο μεγαλόπρεπος Ποσειδώνας. Οι "Ντετέκτιβ των Πολιτισμών» μετατρέποντας το τουριστικό πούλμαν σε μαγική χρονομηχανή, ξεκίνησαν το δίωρο ταξίδι στους αρχαίους Ελληνικούς πολιτισμούς. Μαζί τους και η διπλωματούχος ξεναγός την κυρία Μαρία Έλενα Ουαντέτσκα, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου.

Read more ...

Ανοιχτό βιωματικό εργαστήρι πολιτισμού Κυριακάτικες Βόλτες στο παρελθόν και την ιστορία Ντετέκτιβ των πολιτισμών - αποστολή στις ΜυκήνεςΑνοιχτό βιωματικό εργαστήρι πολιτισμού
Κυριακάτικες Βόλτες στο παρελθόν και την ιστορία
Ντετέκτιβ των πολιτισμών - αποστολή στις Μυκήνες
Κύκλος Αλληλεγγύης - Κυριακάτικες Βόλτες στο παρελθόν και την ιστορία

Read more ...

Το έργο “ΔΙΑπολιτισμικά μονοπάτια” - “Intercaltural pathways” μελέτα τις σχέσεις ανάμεσα στα πολιτιστικά και πολιτισμικά προϊόντα, την ιστορία, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, ερευνά κι αναλύει τον συνολικό κλάδο της πολιτισμικής διαχείρισης, προσεγγίζει το  ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης, σε σχέση με την πολιτισμική διαχείριση, εστιάζει τις εναλλακτικές πολιτιστικές δημιουργικές αναζητήσεις και διαδρομές, αναδεικνύει ιδιαίτερα σημαντικούς, μη επαρκώς ανεπτυγμένους προορισμούς, καταγράφει, χαρτογραφεί, μελετά, τεκμηριώνει, επικοινωνεί και  προβάλλει το Ελληνικό πολιτιστικό – πολιτισμικό προϊόν και την Ελληνική φύση. 

Read more ...

xristou

Σταχυολογήσαμε παραδόσεις από οκτώ διαφοερτικές περιοχές της Ελλάδας της οποίες και παραθέτουμε εδώ. Στα πλαίσια της δράσης "Διαπολιτισμικά μονοπάτια"  συνεχίζουμε την αναζήτηση με στόχο να δημιουργήσουμε ένα πανελλαδικό χάρτη με όμορφα στιγμιότυπα ενός τρόπου ζωής που σιγά σιγά αλλοιώνεται ή χάνεται!

Read more ...

Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να καταβληθεί πολύ προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους προκειμένου να οργανωθεί μια επιτυχημένη εκδήλωση. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα «Πολιτισμικά μαγειρέματα 2013» που πραγματοποιήθηκαν για μια κόμη φορά στον κήπο του Ινστιτούτου την Κυριακή 26 Μαΐου.

Read more ...

Το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά, σειρά επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε μια προσπάθεια να δώσει σε φίλους, εθελοντές και μέλη τη δυνατότητα να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα το παρελθόν, την ιστορία και τις παραδόσεις. Όλες οι ξεναγήσεις γίνονται από εθελοντές -έμπειρους διπλωματούχους ξεναγούς- και στόχο έχουν να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να λύσουν όσων το δυνατό περισσότερες απορίες.

Read more ...

Σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινοί δρόμοι κι αναφορές που θα μπορέσουν να φέρουν τους μετανάστες που ζουν στην διπλανή πόρτα, λίγο πιο κοντά στην Ελληνική κοινωνία, το  Διαπολιτισμικό Ινστιτούτου Αλληλεγγύης «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ», την Κυριακή 11 Ιουνίου, οργανώνει στον κήπο του Ινστιτούτου στη Κερατέα μια μεγάλη γιορτή με τίτλο «Πολιτισμικά μαγειρέματα».

Read more ...

Inspiring Acts of Everyday Kindness